Deși este îngrijorător, în prezent aproape fiecare om conectat la internet are un cont principal Google. Contul Google nu numai că oferă acces la e-mailuri și diferite date, dar o mare parte dintre utilizatori îl folosesc și pentru a se loga pe diverse site-uri. Din acest motiv este foarte important ca metodele folosite să fie sigure, motiv pentru care se actualizează și se schimbă constant, la fel ca și acum.
Google oferă foarte multe metode pentru a controla în siguranță conturile legate. Pune la dispoziție o serie de opțiuni pentru autentificare, și există mai multe modalități de recuperare a parolelor uitate. În plus, compania experimentează cu inovații, iar acum va introduce și opțiunea de autentificare prin videoclipuri selfie.
Recunoașterea facială este un concept familiar aproape tuturor în ziua de azi, chiar dacă nu toată lumea folosește această opțiune. Google a îmbunătățit această tehnologie prin integrarea autentificării pe bază de videoclip. Mulți critică aceste metode, fiind ușor de păcălit, însă Google folosește metode pentru a face aproape imposibil abuzurile.
Pentru a configura identitatea prin această metodă, utilizatorul trebuie pur și simplu să se uite în camera frontală a dispozitivului, apoi să urmeze instrucțiunile afișate pe ecran. Instrucțiunile se vor referi tipic la orientarea capului pentru a identifica toate trăsăturile relevante pentru a trece de test.
Este un sistem similar cu deblocarea unui telefon utilizând recunoașterea facială, dar mai aprofundat și luând în considerare și mișcările.
Este foarte important de notat că nu este necesar nici un hardware specializat pentru a efectua verificarea. Este suficient doar o cameră cu rezoluție suficient de ridicată.
Google a ținut să sublinieze faptul că videoclipul generat pentru autentificarea este înregistrat în format criptat și stocat într-un spațiu de stocare securizat din propriul său cloud. Nimeni altcineva nu are acces la ea, nici măcar atunci când utilizatorul folosește videoclipul pentru a se autentifica într-un alt serviciu.
Este important de menționat că utilizatorul poate șterge videoclipul în orice moment accesând contul său, sau poate fi înlocuit. În legătură cu această inovație, trebuie menționat și faptul că Google dorește să utilizeze videoclipul și în alte scopuri pe lângă autentificare, dar nu a intrat în detalii cu privire la acest aspect. „Îl folosim exclusiv pentru autentificare, cu excepția cazului în care decizi să îl partajezi și în alte scopuri” – se menționează în comunicatul companiei. Așadar, va trebui să aveți grijă foarte mare la configurarea serviciului ce căsuțe sunt bifate. este clar că le va folosi pentru antrenarea AI, aceste surse fiind extrem de valoroase atât pentru antrenament, cât și din motive financiare.
Gigantul încurajează toată lumea să o activeze, deoarece cu cât există mai multe opțiuni de autentificare sigure, cu atât accesul la un cont poate fi mai flexibil și mai sigur. Desigur, are și motive proprii nedeclarate.